Resor med V

Baskien, Spanien

Resor med V

Baskien, Spanien

Fågel Fenix ur askan

Baskien del 1, Bilbao

Första bilden vi tar är så typisk. En liten krog med uteservering på en bakgata, en servitris fångar något med sin mobilkamera medan gästerna vid ett bord snackar med några förbipasserande. Det är vår första kväll i Bilbao och vi har hittat en kvarterskrog nära hotellet. Det är lite utanför själva city, i Deusto på västra sidan av floden Nervión, eller Nerbioi som den heter på baskiska. Men bara en bropromenad ifrån city.

VÅRT FÖRSTA MÅL I BASKIEN - FRÄSTA PIMIENTOS, CHARKMIX, BRÖD OCH VIN

Varför åker man till Baskien? Kanske för att det faktiskt är ett vildvuxet, udda och lite gåtfullt område i vårt välordnade Europa, med ett språk som inte liknar något annat och som ingen med säkerhet kan säga varifrån det kommer. Baskien har en vidunderligt vacker natur med höga och branta berg, gröna skogar och vindlande vägar. Det är hem för ett bergsfolk som behållit sin särprägel genom århundraden av krig och erövringar.

Bilbao är Baskiens största stad och den mest industrialiserade. Redan på 1600-talet blev det Spaniens främsta handelshamn för järn och ull. Här finns idag landets näst största hamn och här placerades 1997 en filial till det stora konstmuséet Guggenheim i New York, i en spektakulär byggnad ritad av arkitekten Frank Gehry. Mer om det lite längre ner.

Vi har båda, var och en på sitt håll, upplevt Baskiens städer för fyrtio år sedan som grå och slitna och präglade av våld och oro. Självständighetsrörelsen ETA, som mer och mer kom att utvecklas till en terrorgrupp, mördade och sprängde och polis syntes överallt i städerna. Men efter att ETA upphörde med våldsdåd 2011 har Baskien genomgått en total förändring och bland annat nu blivit ett turistmål och ett centrum för en blomstrande spansk matkultur.

Bilbao är med undantag för Guggenheimmuséet inte så turistiskt, men i staden och dess omgivningar finns inte mindre än tio restauranger med Michelinstjärnor. Vi nöjde oss med en kväll på en krog rekommenderad av Michelinguiden, Islares. Alldeles intill muséet och med en smakmeny präglad av havet, med mycket fisk och skaldjur.

Bilbao har också en gammal innerstad med mysiga gator kantade av småkrogar och butiker. Men den ligger inte mitt i staden utan öster om, på andra sidan floden. Precis innan man kommer in i den passerar man den mycket vackra Arriagateatern, en riktig arkitektonisk gräddtårta.

Det är lätt att ta sig fram i Bilbao, med ett resekort åker man med metro, spårvagn eller buss vartsomhelst. Nödvändigt är förstås att besöka Guggenheim, där man först möts av en gigantisk blomsteröversålland hund, innan man glider in mellan de buktande metallväggarna. När vi är där pågår utställningar av japanen Yoshitomo Nara med kul anime-liknande bilder av arga, ensamma eller ledsna barn, och Martha Jungwirth, vars målningar mest liknar ofärdiga utkast.

Lokalerna är stora och luftiga, så där får man in den gigantiska ”La materia del tiempo” en uppsättning kurviga labyrinter formade av hög och tjock metall, en ganska överväldigande och populär sak att röra sig inuti.

För att se mer av omgivningarna åker vi till tre olika utflyktsmål, Varav den första är nära att ta knäcken på oss. Gaztelugatxe är en halvö i Biscayabukten med ett berömt och ofta avbildat kapell på toppen. För att komma dit måste man klättra först nedför långa branta stigar ner mot stranden, och sedan uppför ännu brantare trappor mot halvöns topp. Och så tillbaka hela vägen igen. Vi gjorde det i 35 graders värme och flämtade som fiskar på land efteråt.

Det andra målet, inte långt från Gaztelugatxe är staden Bermeo, en hamnstad som helt präglats av sjöfart och fiske, och förr speciellt valfångst. En charmig stad med gamla vackra byggnader och smala gränder. Det var faktiskt Baskiens huvudstad fram till 1602. I hamnen har en pir helt gjorts om till ”badstrand”, vilket är väldigt populärt bland invånarna.

Till sist rullar vi in i Gernica, staden som Picasso förevigade i en gastkramande protest mot krigets grymheter. Den 26 april 1937 bombades staden sönder och samman av general Francos allierade, Hitlers flygstyrkor Luftwaffe. När människor försökte fly mötte de kulspruteeld från Mussolinis italienska stridsflyg. Hur många som dog är oklart, troligen flera tusen. Tre fjärdedelar av staden låg i ruiner. Franco deklarerade att det var invånarna själva och kommunister som hade bränt ner staden.

Gernica har en speciell plats i Baskernas hjärtan, och det beror delvis på något ganska oväntat. Intill stadens katedral växer en ek som är en levande symbol för folkets självständighetssträvan. Och eken är framodlad ur ett ekollon från ett ännu äldre träd vars stam nu står som ett minnesmärke i kyrkans trädgård.

Fem bra i Baskien:

  1. Ta sig dit: Flyg är tyvärr enda alternativet och hyggligt billiga går till Bilbao med stop-over i Tyskland.
  2. Bo: Gott om hotellmöjligheter i de städer vi beskriver, tyvärr är prisnivån hög rent generellt. Men bor man utanför stadskärnan kan man hitta överkompliga rumspriser.
  3. Bästa stranden: La Concha i San Sebastian, blir dock ofta väldigt full. Men nästan alla städer har en egen badstrand.
  4. Bästa maten: Bästa pintxos (baskiska tapas) hittade vi i San Sebastian, men i Logroño och på Guggenheim-muséets bistro i Bilbao var de också väldigt fräscha. Finkrog: Mirador de Ulía i San Sebastian var otroligt bra.
  5. Missa inte: Ett besök på Guggenheim i Bilbao är ju givet, även om man kan uppleva innehållet som lite magert. Men ta dig också utanför städerna och upptäck Baskiens underbart vackra natur. Vandring i Izki rekommenderas, liksom en dagstur till Getaria.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.