Resor med V

round-line-left-arrow

tillbaka

avsnitt

Solens ö

Bornholm del 1

Denna resa gjorde vi redan 2012 och naturligtvis hinner mycket ändras under så många år. Inte minst tycks antalet restauranger ha ökat högst väsentligt. Men jag gjorde en grundlig research och upptäckte att förvånansvärt mycket fortfarande finns kvar och fungerar på samma sätt som då. Och det är så passande och typiskt, för den här ön lever i sin egen tidräkning.

HAMMERSHUS

Trots att Bornholm är en dansk ö är det absolut enklaste sättet att ta sig dit med färja från svenska Ystad. Det är också den väg de flesta danskar som har sommarhus på ön använder, trots att det även finns en färjelinje från Köpenhamn. Men Ystad – Rönne är snabb, den trafikeras av en katamaranfärja och resan tar bara 80 minuter.

MODERN KATAMARANFÄRJA (NUMERA ERSATT)
STYRMAN (NUMERA TROLIGEN OCKSÅ ERSATT)

Då vi kom dit var det med den just nyinsatta snabbfärjan, men 2018 tog ett annat rederi över driften. Och de satte in nya och lika snabba katamaraner. På Bornholm anlöps ”huvudstaden” Rönne, men den staden såg vi inte mer av än deras framgångsrika och fräscha musteri. Bornholmsjuice säljs överallt i Danmark.

Det finns en flygplats här, med flera direktflyg från Köpenhamn, men för den som vill kunna röra sig över hela ön är det en fördel att kunna ha med sig bil. Annars är Bornholm en fantastik ö att cykla på!

Ön var en gång svensk, vi fick den i freden i Brömsebro 1658, men vårt intresse svalnade efter att invånarna redan samma år revolterade och övermannade den svenska garnisonen. Och Bornholm blev åter och förblev sedan dess danskt.

STAMMERSHALLE

Vi bor i Stammershalle badehotel mellan Gudhjem och Allinge på nordkusten. Ett av många projekt där duktiga entreprenörer i restaurangbranschen blåser nytt liv i en gammal tradition med kombinationen finkrog + badhotell. Denna gourmetsatsning kan du läsa mer om här.

Bornholm har under en längre tid drabbats av landsbygdsdöden, de unga flyttar till fastlandet och husen omvandlas till sommarbostäder. Så ön är idag mer än någonsin ett sommarparadis, även om det pågår en process att vända utvecklingen. I de större orterna är det ”boplikt”, vilket betyder att om man köper ett hus där måste man mantalsskriva sig och huvudsakligen bo där. Det gäller t ex i Svaneke, som är något av ett konstnärs- och konsthantverkscentrum. Där är det full fart även off-season, med bryggeri, fiskrökeri, smedjor, glasblåsning och gallerier och bodar där keramik och andra hantverksprodukter säljs.

I övrigt handlar Bornholm mycket om mat. Överallt säljs produkter som är tillverkade på ön, och de många fiskrökeriernas skorstenar är nästan ikoniska. En stor succé är Hammershuslamm, ett företag som föder upp får ute i landskapet (och därigenom håller det öppet) och säljer köttet till restauranger och privatpersoner i sin gårdsbutik. Det är fantastiskt att se när fårhjorden passas och leds av ett par otroligt pigga och skickliga fårhundar.

GOURMETKROGEN LE PORT
ÖLPROVNING PÅ SVANEKE BRYGHUS
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.