Resor med V

Äventyr

Alla våra resor är äventyr i och för sig, men vissa händelser är kanske lite mer äventyrliga än andra. Sådana beskriver vi här, och vi börjar med en film.

1. Luftballong över Skåne

2. Zipline på Kuba

Las Terrazas är ett samhälle som ligger ungefär halvvägs mellan Havanna och Viñales på nordvästra Kuba. Det är en härligt grön ekoby byggd på vad som tidigare var en kaffeplantage. Den största turistattraktionen här är nog den 1,6 km långa zipline som svischar oss genom prunkande djungel, ovanför gröna trädkronor och till slut tvärs över en liten sjö som speglar himlen mitt i samhället.

För er som kanske undrar – en zipline är en slags linbana där man åker i en sits fäst i en hjulanordning som löper på en vajer spänd mellan höga plattformar. Varje delsträckas startplattform ligger högre än slutplattformen, och det kan gå rejält snabbt nedför. Ziplinen i Las Terrazas består av fem sådana avsnitt. Det är inte särskilt svårt att lära sig hur man kan bromsa och hur man placerar kroppen i sitsen. Det är bara att  ge sig iväg.

Vi har aldrig testat zipline tidigare men det blir en otroligt härlig upplevelse, att flyga fram över och genom djungeln och över sjön. Just den yviga grönskan i Las Terrazas är ett rejält plus i kanten, och något vi starkt rekommenderar resande som befinner sig i till exempel Havanna eller Viñales.

Läs mer om vår resa genom Kuba här.

3. Snorkling i tropiska hav

Vi snorklar gärna och ofta om vi får möjlighet. Och det har vi fått i några av världens klaraste och artrikaste hav. Här är några exempel, men det finns fler som vi tyvärr inte kunnat filma för att vi då inte haft någon undervattenskamera.

Kring reven utanför centralamerikanska Belizes kust finns det klaraste vatten vi nånsin snorklat i. Här var vi i länge och såg mängder av hajar, rockor och andra mer eller mindre märkliga fiskar.

Läs mer om vår resa i Centralamerika (Guatemala & Belize) här.

Till den Indonesiska ön Flores västra ände kommer dykare från hela världen för att se det  marina  djurlivet. Vi  nöjde oss med snorkling och blev attackerade av ilskna revirhävdande tryckarfiskar!

Läs mer om vår resa i Indonesien här.

PS. Missa inte vårt allra första äventyr, rapelling på Bornholm. Video här (ung. i mitten av sidan)

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.