Resor med V

Antibes

Rivierans blå smycke

Antibes del 1

I Antibes, den franska rivierans lilla blå smycke, har konstnärer alltid känt sig hemma i den gamla stans smala gränder. Här bodde Picasso, hit kom vår egen Evert Taube, stan älskades av författarna Victor Hugo och Nikos Kazantakis och många andra konstnärer. Antibes har varit ett kulturcentrum i flera hundra år. Och samtidigt en allt starkare turistmagnet med sina charmiga kvarter.

PORT I STADSMUREN

Antibes grundades på 300-talet före Kristus som Antipolis, en grekisk handelsplats. Senare erövrade romarna staden och byggde teatrar och romerska badhus. Vi hittar spår av den tiden på våra vandringar. På en husvägg ser vi denna romerska gravsten över en ung dansare på teatern.

På 1500-talet uppförde fursteätten Grimaldi ett slott på en kulle vid stranden med hänförande utsikt över havet. Det är idag en av stadens mest kända och besökta byggnader eftersom det är ett världsberömt Picassomuseum. Konstnären bodde här under en period och donerade senare mycket av det han skapat till staden i en överenskommelse om att slottet skulle bli ett konstmuseum. Här finns nu många olika typer av verk ur den egensinnige och mångsidige Picassos rika produktion, från muralmålningar till skulpturer och färgsprakande porträtt.

Här finns äver några andra konstnrer representerade, bland annat skulptören Germaine Richier.

SKULPTURER AV GERMAINE RICHIER

Här finns även en koppling till vår egen Evert Taube, eftersom han bodde i Antibes regelbundet i tjugo år, och skrev flera av sina böcker här. På Picassomuseet arbetade då en svensk fotograf, Marianne Greenwood, som Evert blev god vän med. Hon följde med honom till Camargue, de vita hästarnas och svarta tjurarnas landskap. Tillsammans gjorde de också en bok om resan.

Vi åker till Antibes med flyg via Nice, och därifrån till slutmålet med buss. En resa helt utan krångel, och vips är vi i en stad precis i växlingen från högsäsongens turistvimmel till den betydligt lugnare och mer prisvärda lågsäsongen. Inte för att det märks så det stör, alla restauranger och muséer är fortfarande öppna. Visserligen snurrar pariserhjulet på hamnplan oftast med tomma korgar, men det kan ju bero på att coronapandemin fortfarande skrämmer och hejdar turismen.

Vi bor i ett väldigt bra och mysigt hotell, La Villa Port d’Antibes nära hamnen. Med pool (som vi aldrig använder) och egen balkong med en gnutta havsutsikt. Frukosten är fantastisk och personalen väldigt hjälpsam. Man når de flesta sevärdheterna och restaurangerna i gamla stan på 5 – 10 minuter.

UTSIKT FRÅN BALKONGEN
HOTELLETS INNERGÅRD, POOLEN NERE TILL HÖGER
TJUSIGA LÄGENHETER PÅ ANDRA SIDAN GATAN

Fem i topp i Antibes:

  1. Bo: La Villa Port d’Antibes. Stan är smockfull med boenden, men detta hotell var perfekt på många sätt. Trevlig och hjälpsam personal, snygga rum, bra balkong och jättefin frukost.
  2. Äta: Många bra restauranger i stan, de bästa vi besökte var lite bohemiska Le Comptoir de la Tourraque, eleganta Le Figuier de Saint-Esprit och räddaren i nöden Chez Mô. Tyvärr fick vi aldrig bord på L’Orsin som ska vara bra.
  3. Utflykter: Nice, Monaco, Marseille, allt ligger i närheten och är lätt att ta sig till med tåg. Vårt besök med övernattning på en vingård i Provence var toppen!
  4. Bad: 5 min från hotellet finns Plage Gravette, längre söderut några mindre stränder och så den stora Plage de la Salis.
  5. Barer: Finns hur många som helst, särskilt vid stråket längs stadsmuren och ner mot saluhallen. Ett ställe som gör riktigt bra pizzor är 32 Pizza & bar på Bd d’Aguillon.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.