Resor med V

Estland & Litauen

En stad i fest, en ö av sand

Litauen del 3, Klaipeda

Klaipeda som är vår sista anhalt på resan är en gammal hamnstad som under namnet Memel tillhörde Preussen fram till Litauens första självständighet 1923. Staden grundades 1252 av tyska korsriddare (Litauen var det sista landet i Europa att kristnas), och förstördes av svenska trupper 1629. Under andra världskriget hade nazisterna en ubåtsbas här, därför bombades staden sönder och samman av de allierade. Den gamla borg som korsriddarna byggde har förstörts och återuppbyggts många gånger, idag återstår i stort sett bara vallarna.

HÄR ÅTERSKAPAR MAN ETT AV DE TVÅ TORN SOM EN GÅNG PRYDDE BORGEN

I Klaipeda, som är en ganska liten stad vill man ändå visa upp en kulturell ambition. Det centrala lilla torget kantas av en gammal pampig teaterbyggnad, och bredvid den en alldeles ny modern dramatisk teater.   

FRÅN BALKONGEN FÖRKLARADE HITLER STADEN ERÖVRAD
DEN NYA DRAMATISKA TEATERN

I staden finns också en skulpturpark med verk av litauiska konstnärer. Det är lite förmodern stil på verken, på något sätt står de fortfarande med en fot kvar i det gamla sovjetiska konstidealet.   

EN LITE ROLIGARE SKULPTUR PÅ STAN

Men Klaipeda är helt klart en stad man kan flanera i en dag eller två. Längs floden Danè ligger kaféer och uteserveringar på rad, barnen leker i vattenkonsten och ett vackert skepp förgyller miljön.

Det som de flesta besökare i Klaipeda tar sig till är Kuriska näset, en långsmala sandö som börjar utanför Klaipeda och sträcker sig i en båge över Östersjön tio mil ner ända till den ryska enklaven Kaliningrad. Vi tar också färjan över och får se pittoreska byar, prunkande skogar och här och där de stora sanddyner, upp till över 50 meter höga som gett ön smeknamnet ”Europas Sahara”. Men vägarna är hårt trafikerade av tusentals turister och man känner att mycket av öns ursprungliga charm har gått förlorad.

Vi visste inte om det innan, men när vi är i Klaipeda börjar den stora havsfestivalen med bodar längs kajer och gator i hela stan, mat som äts vid långbord och musik från olika scener. Hela stan verkar vara på benen, lukt av mat sprider sig och gatorna är igenproppade. I hamnen har vackra skutor lagt till, några kommer från kringliggande länder. På gatorna bakas något som är misstänkt likt vår skånska spettekaka.

Och det är det sista vi ser av Litauen när färjan som tar oss hem via Karlshamn sakta lägger ut från kajen.

Till sist en glad liten animation som visar hur vi körde genom Baltikum:

Fem bra i Klaipeda:

  1. Se: Borgen, av byggnader finns inte mycket kvar, bara några grundstenar på borggården. Men här finns ett modernt och intressant museum med utgrävningsfynd.
  2. Besöka: Kuriska näset, bara en kort färjetur bort. Många besökare cyklar dit (gratis på färjan) och vidare på ön, men då är det åtta mil till Nida och de höga dynerna . Bilvägar finns, men man måste betala vägavgift €30 och i byarna p-avgift. Tänk också på att många litauer kör alldeles för. fort. En söt by närmare färjeläget är Juodkrante.
  3. Äta: I Klaipeda finns flera bra ställen i gamla stan, vi åt bäst på A Casa Mia, mycket folk och hög stämning. Mosso i hotellet Old Mill i hamnen var lite mer elegant både i inredning och mat. I Nida på Kuriska näset åt vi härlig rökt fisk i den trevliga trädgårdsrestaurangen Tik Pas Jona
  4. Bar & Café: Sitta ute eller inne?  På Cremia Cafeteria på Teatertorget sitter man i ett växthus. Goda bakverk! Kaffet är gott nästan överallt i Baltikum, utom på kafékedjan Caffeine. Barer är gamla staden nerlusad av, vi besökte Urzaa vid flodkanten, men  gillade inte att folk rökte vattenpipa vid borden runtomkring.
  5. Köpa: Är man förtjust i bärnsten finns det mycket att välja på. Den största och tjusigaste butiken heter Amber Queen och där finns det väldigt mycket att titta på, bl a bärnstenar med djur i.
Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.