Vi erkänner villigt (och ni som läst bloggen inser säkert också) att vi är foodisar, vi vill gärna vara med om spektakulära matupplevelser på våra resor. Det måste inte vara lyxkrogar, även om det händer att vi slinker in på speciella gourmetställen. Här listar vi några av våra mest enastående möten med mat runt om i världen.

ARCTIC GOURMET, SVERIGE

Arctic Gourmet Cabin är troligen världens minsta finkrog. Här är bara plats för fyra gäster vid två bord. Men har man lyckats boka in sig här så är det ingen nackdel, tvärtom.  Det är som att sitta i köket hos en kompis som råkar vara en helt sagolik kock. Man kan snacka och umgås medan maten lagas och serveras. 

Men när maten står på bordet tystnar man, avbrutet endast av belåtna suckar. För vad kocken Johan Löfgren som driver stället tillsammans med sin fru Malin åstadkommer här är sensationellt bra, med lokala råvaror trollar han fram rätter som borde vara i  Michelin-klass.

Stället ligger ensligt i byn Kaalasjärvi några mil utanför Kiruna där Johan och Malin bor, på gårdsplan står fyra hus där ett är krogen och ett annat är en bastu. De två sista är övernattningsstugor, där vi installerar oss i den ena och därefter tar ett varv i bastun med efterföljande badtunna. När vi är torra får vi varsitt glas bubbel vid den sprakande eld där Johan senare ska grilla renfilé.  

Men då har vi först fått rösti på mandelpotatis och kalixrom. Och till dessert en vildbärssorbet. Men matupplevelserna är inte slut för att vi är det. På morgonen står en läcker plocktallrik och väntar på frukostbordet.

Länk till Arctic Gourmet Cabin här.

MIRADOR DE ULÍA, BASKIEN

På en kulle öster om San Sebastian hittar vi denna gastrokrog, rekommenderad av Michelin-guiden. Utsikten över staden och havet utanför är makalös och när solen går ner springer gästerna iväg för att fotografera.

Här är verkligen det nya baskiska köket i högsätet, och temat för menyn är som på många andra ställen här havet. Det är mycket fisk och skaldjur, men i nya och häftiga smaker och kombinationer. Det är ostron med kaviar och plankton i en form som mest ser ut som ett ägg, det är lobster och marinerad makrill och havskräfta med bläckfiskbläck. Och vad jag upplever som kvällens överraskning, en fiskgryta där man smaksatt med både curry och saffran! Det är otroligt smakrikt och gott.

Enda problemet är att man börjar äta så sent i Spanien att en 12-rätters meny varar så länge att de sista rätterna hamnar i lite rusningsläge innan stället stänger. Men det överser vi med.

SENSES, AMSTERDAM

Amsterdam ligger så nära och är så lätt att ta sig till, men man kanske inte alltid tänker på Nederländerna som ett matland? I alla fall vill vi gärna dela med oss av en underbar matupplevelse i huvudstaden, som ju har fördelen att hysa en folk från länder runt om i världen, och där deras mat fått influera kokkonsten. 

På restaurangen Senses får dessa influenser fritt spelrum, men smakerna och råvarorna processas och kombineras perfekt till kombinationer man inte trodde möjliga, men som tillsammans ger en oförglömlig smakupplevelse. Till detta kan man beställa ett perfekt valt vinpaket, då vi besökte Senses hade vi möjlighet att bl a välja en La Rioja Alta Gran reserva 904 från 2007, ett vin som knäckte oss totalt!

Senses hemsida hittar du här.

MATSTADEN ANTIGUA, GUATEMALA

Staden Antigua i södra Guatemala är ett självklart resmål för de flesta som besöker landet. Dess låga hus och kullerstensgator, dess folkliv och kultur, allt som är attraktivt är samlat i denna lilla stad. Och till det kommer en väl utvecklad matkultur, betydligt mer spännande än i något annat resmål vi besökte under vår tre veckor långa  resa i Guatemala. 

Vill man uppleva den mexikanska matkulturen med tacos och fajitas rekommenderar vi starkt Fridas på 5e Avenida Norte. Ett hippt, knökfullt och roligt ställe med utmärkt mat och bar.

För mera varierat gourmetkäk bör man absolut ta sig till Panza Verde, en stor och stilig restaurang bakom en anonym mur på en dåligt upplyst bakgata söder om city. Här sitter vi vid en blågrön pool omgiven av uråldriga murar och gröna planteringar. 

Till sist, för en charkplatta och en lokal ipa styr man stegen till Antigua Brewing Co. strax norr om Parque Central. Om vädret är soligt, missa inte deras takterrass!

Länk till Panza Verde här. Länk till Fridas här.

Länk till Antigua Brewing Company här.

LA SELVA, ECUADOR

En dag under vår vistelse i djungeln i Ecuador besökte vi ett community för ursprungsbefokningen Kitchwa, och blir bl a bjudna på smakprover på typiskt djungelkäk. Det är en bit grillad fisk, en bit yuca, en slags sallad av okänt ursprung och så plattans clou, en grillad fet larv som indianerna hämtar i palmerna i skogen. Vi har sett dessa larver levande på marknaden i staden Coca, och också sett hur de träs på trästickor och grillas.

Många av våra medresenärer undviker den läckert bruna larven, så även V. Men jag smakar och äter sen upp hela med stor njutning. Den smakar ungefär och har samma konsistens som kräftkött.

Läs mer om vårt besök i byn här.

DEN GOUDEN HARYNCK, BRÜGGE

En Michelin-restaurang i Belgiens mest pittoreska stad, märkligt placerad och lite svår att hitta på en smal och vindlande bakgata på andra sidan kanalen från Grote Markt.

När vi steg in i lokalen kändes det oerhört konstigt. En klassisk krog med vita dukar, gula väggar och viskande servila kypare. Matgästerna viskade också i den mån de sa någonting överhuvud taget…Det enda som hördes var ett svagt klirrande av bestick.

Men efterhand släppte blygseln och sorlet steg i takt med de otroligt läckra rätter som bars fram. En trio med havskräftor inledde, sen förlorade sig minnena i salighetens töcken. 

Läs mer om vårt besök i Brügge här.

Restaurangens hemsida här

CUBADAK ISLAND, INDONESIEN

Indonesien är ett underbart matland med en tradition av grillat och väl kryddat, och både det ena och det andra serverades vi på restaurangen i Cubadak Paradiso Village på Sumatras västkust. 

Alla gästerna samlas kring ett stort runt bord och ett tiotal rätter som kocken valt just denna dag skickas runt. Grillad fisk, krabbor, grönsaksröror och friterat, och framför allt den Indonesiska nationalrätten Beef rendang som vi blev oerhört förtjusta i. 

Läs mer här.

TRÄDGÅRDSGATAN 26, ÖLAND

Stora matupplevelser hittas inte bara i stora städer, i Ölands lilla ”huvudstad” Borgholm finns en av de stora överraskningarna. Trädgårdsgatan 26 är en lika blygsam uppenbarelse som adressen antyder. En äldre villa bland flera liknande i denna pittoreska lilla villastad. Man kliver ner i källaren där fem bord står dukade i krögaren Jonas Åhmans smakcirkus. Det är mysigt intimt och maten är modern och av yppersta klass. Deras hemsida finns här.

Läs mer om vår resa på Öland här.

RAJA BOJUN, COLOMBO,
SRI LANKA

Vi har faktiskt problem att överhuvud taget hitta något trevligt och matställe i Sri Lankas huvudstad Colombo. En kväll snurrar vi runt i stadsdelen Kolupitaya, söder om Galle Green, där vi hört att det ska finnas bra restauranger. Men vi hittar ingenting. Vi ber en taxichaffis om hjälp men även han får problem.

Till slut hittar han ett par våningar upp i ett kontorshus ett ställe som heter Raja Bojun. Vi är först lite skeptiska till den väldigt enkla inredningen men det visar sig att dom har en currybuffé som är något i hästväg. Biff och fläsk och fisk och grönsakscurry, den ena starkare än den andra och det går åt mycket vätska. Jag äter allt utom räkcurryn. V testar  räkcurryn och blir såklart magsjuk.

Vi har tyvärr inga bilder på detta hav av smakbomber, men är ni i närheten så ta er dit! Hemsida här. Och missa inte vår reseberättelse om Sri Lanka!

LA CANDELA RESTÒ, MADRID

Den här helt magiska restaurangen har till vår stora sorg stängt för gott. Men det är helt klart det mest udda vi varit med om i matväg. Här fanns ingen meny, man fick välja 16 eller 21 rätter, utan beskrivning av dem i förväg. Vissa rätter kom i olika delar med noggrann instruktion om i vilken ordning de skulle inmundigas. 

Det var märkliga blåsor som skulle tryckas upp mot gommen med tungan och explodera i munnen. Det var vad som såg ut som en limeklyfta men var en fryst mojito i limeskal. Det var välkända ingredienser omvandlade till något oigenkännligt, som skumbollar eller chips. Alla smaker var helt nya och alla var fantastiska! 

Restaurangen är djupt saknad.

Läs mer om vårt besök i Madrid här.

Lämna en kommentar

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.