Resor med V

Baskien, Spanien

Världsomseglarens hemstad

Baskien del 5, San Sebastian del 2

En dag ägnar vi åt att se oss omkring i omgivningarna, så vi tar en buss till fiskebyn Getaria några mil väster om San Sebastian. En liten mysig stad som levt på fiske och vinodling sedan tidig medeltid. Fisket är inte längre så omfattande, här liksom på andra håll. Men istället har turismen nu hittat hit, vilket bland annat inneburit framväxt av många restauranger och pintxosställen. Enligt guiden Lonely Planet finns Baskiens bästa restaurang som serverar grillad fisk i Getaria. Här finns också en präktig och välbesökt badstrand.

En annan sevärdhet i Getaria är kyrkan San Salvador som är byggd på sluttningen ned mot havet. Där är det märkliga att golvet där kyrkbänkarna står lutar ganska kraftigt bakåt, till följd av att man byggt på en sluttning.

På ett litet torg bredvid en pelotaplan står stadens mest berömde son Juan Sebastián Elkano staty. Han var kapten på ”Nao Victoria”, det första skepp som lyckades segla runt hela jorden. Det var det enda i Magellans djärva jorden-runtseglingsexpedition som lyckades ta sig hem igen.

Idag ligger en annan gammal segelskuta i hamnen. Vid närmare inspektion visar det sig att besättningen lastar ombord en försvarlig mängd lådor med vin. Varför lyckas vi aldrig förstå. Men distriktet kring Getaria är en av de viktigaste i Spanien för framställning av txakoli, det typiska baskiska vita vinet.

Tillbaka i San Sebastian går vi till ett populärt akvarium, uppenbarligen ganska nyligen renoverat och utbyggt, med stora tankar för stora fiskar. Man kan gå igenom en tunnel och se hajar och rockor simma ovanför och runt omkring sig. Det är riktigt bra gjort. Och minsann hittar vi här en axolotl, salamandern som bara finns i resterna av den sjö som förr omgav Mexiko City, och som nu nästan är utdöd.

Sista dagen i San Sebastian ägnar vi åt konstmuseet San Telmo, inhyst i en brutalistisk betonglåda vid foten av berget Urgull. Inträdet råkar vara gratis denna dag, så vi beskådar verk av nutida baskiska konstnärer, främst Eduardo Chillida. Till och med Picasso finns representerad med en liten staty. I en historisk avdelning visas en hel del intressanta porträtt och en stor portion religiös konst.

Inledningsvis nämnde vi om Baskiens matkultur hur det utvecklats till en gränsöverskridande matkonst spridit sig till hela Spanien. I San Sebastian finns sen 2011 Basque Culinary Center” som på akademisk nivå arbetar för forskning och innovation kring matlagning. Men det går inte att komma ifrån att pintxos är stapelfödan för många, även om man får köa länge för dem och äta stående.

En annan sida av Baskisk mat som kanske är så självklar att den halkar lite under radarn i ett sådant här sammanhang är att närheten till Atlanten innebär ju att det alltid finns färsk fisk att tillgå. Och inget slår väl smaken av nygrillad pinfärsk fisk. Så här glad blev jag över marulken vi serverades på kajen i San Sebastian, med bara lite potatis och rostad vitlök…

Resebloggar finns det gott om men vi har en lite annan tanke med våra berättelser. Vi vill främst beskriva våra upplevelser av udda platser, människorna vi möter och miljöer som är rätt annorlunda mot vad vi möter hemma.

Därför hamnar vi ibland i avlägsna indianbyar i Guatemalas berg eller bland andetroende bybor på en ö i Indonesien. Men också på mer kända platser som Machu Picchu i Peru eller sandstränderna i Goa. Allt sett genom våra ögon och kameror.

Den som vill ha restips får också sitt - varje resmål har en avdelning med sånt vi kan rekommendera. Eller undvika. Vårt fokus är framför allt att sporra er läsare att göra som vi - resa rätt ut i den vida världen.